Kmetija pri Bagiju
DOMOV| ŽGANJEKUHA| OSTALI PRODUKTI| RIBNIK| GALERIJE| KONTAKT|

OREHOVA OLJA

Kaj pravi znanost o orehovem olju?

Raziskave orehovega olja so pokazale sledeče učinke (vsi spodaj napisani izsledki so povzeti po raziskavah objavljenih v strokovnih znanstvenih revijah, natančni viri so podani v oklepajih):

Zavira razvoj kolorektalnega (črevesnega) raka


JM Nagel in sodelavci iz Harwardske medicinske fakultete v Bostonu ZDA so ugotovili, da sestavine orehov preprečujejo rast kolorektalnih (črevesnih) tumorjev. V poskusih so miškam vbrizgali človeške tumorske celice in ko so se razvili tumorji so eno skupino mišk hranili z običajno hrano, hrana druge skupine pa je vsebovala 19% orehov. Po 25 dneh so ugotovili, da je bila v skupini, ki se je hranila z orehi velikost tumorjev zmanjšana za 33%. Ugotovili so, da sestavine orehov preprečujejo tvorbo novih žil v območju tumorja, kar prepreči njegovo rast (Nagel JM, Brinkoetter M, Magkos F, Liu X, Chamberland JP, Shah S, Zhou J, Blackburn G, Mantzoros CS. Dietary walnuts inhibit colorectal cancer growth in mice by suppressing angiogenesis.Nutrition. 2012 Jan;28(1):67-75. Epub 2011 Jul 27).

Zavira razvoj raka na prsih


Orehovo olje deluje preventivno pri raku dojk, saj so ugotovili, da sestavine olja spremenijo izražanje genov pri rakastih celicah in zavirajo razmnoževanje spremenjenih celic. (Hardman WE, Ion G. Suppression of implanted MDA-MB 231 human breast cancer growth in nude mice by dietarywalnut. (Nutr Cancer. 2008;60(5):666-74).

Zavira razvoj raka na prostati


Znanstveni poskusi na miškah z rakom prostate so pokazali, da orehovo olje zavira rast tumorjev na prostati. Če so miške z razvitim rakom prostate hranili s hrano bogato z orehi, so se tumorji zmanjšali v primerjavi s kontrolnimi miškami (Davis PA, Vasu VT, Gohil K, Kim H, Khan IH, Cross CE, Yokoyama W. A high-fat diet containing whole walnuts (Juglans regia) reduces tumour size and growth along with plasma insulin-like growth factor 1 in the transgenic adenocarcinoma of the mouse prostate model. Br J Nutr. 2012 Nov;108(10):1764-72).

Ugoden vpliv na ožilje


Polinenasičene maščobne kisline iz orehovega olja imajo pozitivne učinke na kardiovaskularno zdravje. To so dokazali West in sodelavci iz Pensilvanske univerze v ZDA. Ugotovili so, da če običajni ameriški prehrani dodajo orehe ali hladno stiskano orehovo olje, je prišlo do znatnega izboljšanja kardiovaskularnih parametrov. Prišlo je do znižanja krvnega tlaka (-2 to -3 mm Hg) in žilne periferne rezistence (-4%), učinek je bil viden tako v mirovanju, kot tudi pod obremenitvijo. FMD, ki kaže na pretočnost žilja se je povečal za 34% in koncentracija vazopresina, hormona, ki uravnava optimalno kroženje vode v telesu se je povečala za 20% (West SG, Krick AL, Klein LC, Zhao G, Wojtowicz TF, McGuiness M, Bagshaw DM, Wagner P, Ceballos RM, Holub BJ, Kris-Etherton PM. Effects of diets high in walnuts and flax oil on hemodynamic responses to stress and vascular endothelial function. J Am Coll Nutr. 2010 Dec;29(6):595-603)

Zniža holesterol


Številne raziskave so pokazale, da orehovo olje izjemno ugodno vpliva na profil maščob v krvi. Zniža celotni holesterol in LDL (»slab holesterol«)pri zdravih kot tudi pri osebah s povišanim holesterolom. Ugotovili so, da orehovo olje vsebuje bioaktivne substance, ki v jetrih povečajo refluks holesterola, ki je prvi korak pri reverznem transportu holesterola, kar je ključen korak za znižanje vrednosti holesterola v krvi. (Zhang J, Grieger JA, Kris-Etherton PM, Thompson JT, Gillies PJ, Fleming JA, Vanden Heuvel JP. Walnut oil increases cholesterol efflux through inhibition of stearoyl CoA desaturase 1 in THP-1 macrophage-derived foam cells. Nutr Metab (Lond). 2011 Aug 26;8:61)

Zniža povišane trigliceride


Orehovo olje ne vpliva le na nivo holesterola, ampak tudi na koncentracijo trigliceridov, so pokazale študije. Ugotovili so, da polifenoli iz orehovega olja znižajo povišane vrednosti trigliceridov in tako varujejo pred žilnimi boleznimi. Prav tako pa so ugotovili,da preko še neznanega mehanizma zelo ugodno vplivajo na jetra, saj so pokazali,da se po uživanju orehovega olja povečana jetra ponovno povrnejo v zdravo stanje (Shimoda H, Tanaka J, Kikuchi M, Fukuda T, Ito H, Hatano T, Yoshida T. Effect of polyphenol-rich extract from walnut on diet-induced hypertriglyceridemia in mice via enhancement of fatty acid oxidation in the liver. J Agric Food Chem. 2009 Mar 11;57(5):1786-92)

Ščiti jetra pred poškodbami in spremembami


Posebna študija je pokazala, da polifenoli iz orehovega olja ščitijo jetra tudi pred poškodbami, ki jih lahko povzročijo različne kemikalije, pesticidi iz hrane in okolja (Shimoda H, Tanaka J, Kikuchi M, Fukuda T, Ito H, Hatano T, Yoshida T. Walnut polyphenols prevent liver damage induced by carbon tetrachloride and d-galactosamine: hepatoprotective hydrolyzable tannins in the kernel pellicles of walnut. J Agric Food Chem. 2008 Jun 25;56(12):4444-9)

Ugodno vpliva na sladkorno bolezen


Orehovo olje zniža vrednosti sladkorja in drugih parametrov značilnih za diabetes v krivi pri miših, ki so imele diabetes tipa I. Ugotovili pa niso le spremembe v krvnih vrednostih, ampak je prišlo do sprememb tudi na trebušni slinavki. Orehovo olje je pankreas zaščitilo pred spremembami značilnimi za sladkorno bolezen (Parivash Rahimi, Najmeh Kabiri, Sedigheh Asgary and Mahbubeh Setorki. Anti-diabetic effects of walnut oil on alloxan-induced diabetic rats. African Journal of Pharmacy and Pharmacology Vol. 5(24), pp. 2655 - 2661).

Zdravi vnetje srednjega ušesa


V raziskavi so primerjali učinkovitost antibiotika neomicina in orehovega olja pri zdravljenju gnojnega vnetja srednjega ušesa. Ugotovili so, da orehovo olje deluje celo boljše od antibiotika. Do popolne ozdravitve vnetja je prišlo v preko 90% (Liu SL. Therapeutic effects of borneol-walnut oil in the treatment of purulent otitis media. Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1990 Feb;10(2):93-5).

Izboljša plodnost pri moških


Orehovo olje zelo ugodno vpliva na plodnost moških. Po nekajtedenskem uživanju se je znatno izboljšala semenska vitalnost, gibljivost in morfologija (Robbins WA, Xun L, FitzGerald LZ, Esguerra S, Henning SM, Carpenter CL. Walnuts improve semen quality in men consuming a Western-style diet: randomized control dietary intervention trial. Biol Reprod. 2012 Oct 25;87(4):101)

Ščiti pred stresom

Obsežna študija je ugotovila, da orehovo olje nekako pripravi telo na stres. Ob rednem uživanju orehovega olja se telo ob stresu odzove veliko bolje. Dihanje, krvni tlak, elastičnost ožilja, ključni parametri obremenitve so se znatno izboljšali tako v mirovanju kot tudi pod obremenitvijo(Walnuts, walnut oil, improve reaction to stress. ScienceDaily. Retrieved December 12, 2012)

Po svetovnih znanstvenih virih sem pobrskala:
dr. Tanja Bagar , uni. dipl. mikrobiologinja


Junij 2024
PoToSrČePeSoNe
 12
3456789
10111213141516
1718192021
22
23
24252627282930
Kmetija
"PRI BAGIJU"

Gornji Petrovci 56
9203 Petrovci
Tel: 041 330 913

ŽGANJEKUHA PONUDBA
Likerji
Žganja
Kašasti likerji
ŽGANJEKUHA OSTALO
Mojster žganjekuhe
Priznanja
Nagrade
OSTALI PRODUKTI
Bučno olje
Orehovo olje
Jabolčni kis
Ostali produkti
RIBNIK
Možnost ribolova
Galerije slik
Prostor za piknik

Oktober 2013, www.pribagiju.si, vse pravice pridržane